Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Vitamine D

Vitamine D

De 7 duidelijkste tekenen van een vitamine D-tekort

Vitamine D is een uiterst belangrijke vitamine voor ons mensen omdat het een grote verscheidenheid aan taken in het lichaam op zich neemt. In tegenstelling tot de meeste vitamines, werkt vitamine D eigenlijk als een hormoon. Omdat vitamine D eigenlijk helemaal geen vitamine is. Het lichaam kan deze stof zelf aanmaken. Hiervoor heeft hij UV-B-stralen nodig, dus zonlicht. De zonnestralen zorgen voor een chemische reactie in de huid.

Vitamine D in het lichaam 

In de lever wordt vitamine D omgezet in 25-hydroxyvitamine D. Deze vorm is niet actief in het lichaam maar het gehalte in het bloed is geschikt om vast te stellen of de hoeveelheid vitamine D in het lichaam voldoende is. In de nieren wordt 25-hydroxyvitamine D vervolgens omgezet in 1,25-dihydroxyvitamine D. Dit is de actieve vorm van vitamine D.

 

Bepaalde microgram vitamine D zit in bepaalde voedingsmiddelen zoals avocado’s, champignons, vette vis en verrijkte zuivelproducten, maar deze hoeveelheden zijn zo klein dat het veel meer waard is om de zon op te zoeken, zonder zonnebrandcrème. Hierdoor wordt veel meer vitamine D geproduceerd.

Vitamine D-tekort komt veel voor.


Volgens schattingen heeft 50% van de Nederlanders een vitamine D-tekort. Wereldwijd zijn er ongeveer 1 miljard mensen die een laag gehalte aan deze zonnevitamine in hun bloed hebben.

Vooral veel voorkomende risicofactoren zijn …

    Mensen met een donkere huid
    oudere mensen
    Mensen met overgewicht
    Mensen die het zonder vis en melk doen
    Mensen die ver van de evenaar wonen, waar weinig zon is
    Mensen die de hele tijd zonbescherming dragen
    Mensen die teveel binnenshuis uitgeven

De meeste mensen weten niet dat ze een tekort hebben, waardoor de symptomen meestal niet direct worden opgemerkt. Vaak worden de kleine lichamelijke klachten niet geassocieerd met het vitamine D-tekort. Hieronder kijken we naar de 8 meest voorkomende tekenen van vitamine D-tekort.


Hier zijn 8 tekenen en symptomen van een vitamine D-tekort


1 Altijd ziek

Een van de belangrijkste taken van vitamine D is het immuunsysteem sterk te houden, zodat je de virussen en bacteriën kunt bestrijden die ziekten veroorzaken. Het heeft een directe interactie met de cellen die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van infecties.

Degenen die de hele tijd aan griep of verkoudheid lijden, hebben waarschijnlijk een laag vitamine D-gehalte in hun bloed.
Er zijn ook onderzoeken die een verband aantonen tussen een tekort en luchtweginfecties zoals verkoudheid, bronchitis en longontsteking. Als u tot 4.000 IE vitamine D per dag inneemt, kunt u het risico op luchtweginfecties verminderen.

 2 moe en traag

Vaak worden lusteloosheid en constante vermoeidheid over het hoofd gezien als een mogelijke oorzaak van een vitamine D-tekort. Studies hebben aangetoond dat zeer lage bloedwaarden tot vermoeidheid kunnen leiden, wat een zeer negatieve invloed heeft op de kwaliteit van leven.

Een testpersoon die klaagde over chronische vermoeidheid en hoofdpijn overdag vond een bloedspiegel van slechts 5,9 ng / ml. Dit is extreem laag omdat alles onder de 20 ng / ml als ontoereikend wordt beschouwd. Toen de vrouw een vitamine D-supplement nam, steeg haar niveau tot 39 ng / ml en verdwenen haar symptomen.

 3 Bot- en rugpijn

Het lichaam heeft ook vitamine D nodig voor gezonde botten, in feite verbetert vitamine ook de opname van calcium in het lichaam. Calcium is een van de belangrijkste botbouwstenen. Botpijn en lage rugpijn kunnen tekenen zijn van onvoldoende vitamine D in het bloed. Studies hebben een verband gevonden tussen een tekort en chronische lage rugpijn.

4 Depressie

Depressie is niet altijd gerelateerd aan een vitamine D tekort. Een aanhoudende depressieve stemming kan echter het gevolg zijn van een laag tekort aan zonnevitamine. Studies hebben aangetoond dat patiënten met een depressie vaak een laag vitamine D gehalte in hun bloed hadden. Na toediening van vitamine D waren er direct verbeteringen zichtbaar. In Duitsland gaan de zogenaamde winterdepressies vaak hand in hand met een vitamine D tekort.

Daarom is het zeker de moeite waard om je bloedwaarde te bepalen. U kunt de test bij uw huisarts doen of gewoon online bestellen.

 

 5 Slechte wondgenezing

Van vitamine D wordt aangenomen dat het een belangrijke rol speelt bij het genezen van wonden en het bestrijden van infecties. Langzame wondgenezing na een operatie of verwonding kan een teken zijn dat de vitamine D spiegel te laag is.


6 Botverlies

Zoals we al weten, speelt vitamine D een cruciale rol bij de opname van calcium en het botmetabolisme. Veel oudere vrouwen met botverlies zijn van mening dat ze meer calcium nodig hebben. Het kan echter ook een vitamine D tekort zijn.