Meteen naar de inhoud
Aanbieding!

Minami MorEPA Platinum

 41.50

visoliepreparaat met 1000 mg EPA/DHA in triglyceridenvorm

 • hoogst gedoseerde product van Minami
 • met 764 mg EPA en 236 mg DHA per softgel
 • aangevuld met 25 mcg (1000 ie) vitamine D3
 • omega 3-vetzuren in triglyceridenvorm
 • 60 capsules

 

Categorie: Tags: , , , , ,

MorEPA Platinum is het hoogst gedoseerde product van Minami, met 90% omega 3-vetzuren en maar liefst 1000 mg EPA/DHA per softgel. Deze hoge dosering en concentratie van omega 3-vetzuren worden verkregen door middel van een zeer milieuvriendelijke extractiemethode (CO2-extractie), die bovendien uitzonderlijk effectief is voor het realiseren van een extreem zuiver extract zonder contaminanten. Een ander voordeel van dit product is dat de EPA en DHA in de natuurlijke vorm van triglyceriden zijn, en niet ethylesters zoals de meeste visoliesupplementen. Onderzoek toont aan dat dit zorgt voor een betere opname van de vetzuren, waardoor grotere gezondheidseffecten worden bereikt.

Het verschil tussen visolie in de vorm van triglyceriden en ethylesters
Van nature komen vetten in de voeding, en ook in visolie, voor in de vorm van triglyceriden. Deze bestaan uit drie vetzuurmoleculen gebonden aan één glycerolmolecuul. In het geval van onbewerkte visolie, is één daarvan EPA of DHA, en de overige twee bestaan uit andere vetzuren. Hierdoor is de natuurlijke concentratie van EPA/DHA in visolie niet hoger dan ongeveer 30%. Voor visoliesupplementen zijn hogere concentraties gewenst (tot wel 80-90%). Dus worden de vetzuurketens van het glycerol afgesplitst en de EPA-/DHA-vetzuren geïsoleerd door middel van extractie. Omdat deze vrije vetzuren erg instabiel zijn, worden ze vervolgens afzonderlijk aan een ethanolmolecuul gebonden. Deze verbindingen worden ethylesters1 genoemd. Voor de meeste visoliesupplementen wordt deze methode gebruikt. Maar bij MorEPA Platinum gaat het nog een stapje verder! De EPA/DHA-vetzuren worden namelijk opnieuw gekoppeld (herveresterd) aan een glycerolketen en vormen zo wederom een triglyceride. Op die manier lijkt het weer op de natuurlijke vetzuurstructuur, maar dan met drie EPA/DHA-zijketens in plaats van slechts één. Door de extra bewerkingsstap is de triglyceridenvorm wel wat duurder dan ethylesters.

Ester: een verbinding van een zuur met een alcohol. Van het Duitse Essigäther, Essig azijn + Äther ether.

Triglyceriden beter opneembaar dan ethylesters
In het lichaam worden vetten afgebroken tot monoglyceriden en vrije vetzuren, zodat ze klein genoeg zijn om opgenomen te kunnen worden in de darmcel. Vervolgens worden ze weer opgebouwd tot triglyceriden. Als triglyceriden worden de vetzuren via het lymfestelsel opgenomen en komen ze in het bloed terecht. Ook vetzuren die aangeboden worden in de vorm van ethylesters worden eerst afgebroken en vervolgens opgebouwd tot triglyceride voordat ze door het lichaam gebruikt worden. Voor de opbouw van de triglyceride is een glycerolmolecuul nodig. Bij EPA/DHA in triglyceridenvorm is deze reeds aanwezig. Bij ethylesters moet de glycerol echter uit de voeding gehaald worden. Daarom is het ook belangrijk om deze bij een vetbevattende maaltijd in te nemen. EPA/DHA in triglyceridenvorm wordt beter opgenomen dan ethylesters, zeker bij een vetarme maaltijd of op de lege maag.

Benodigde dosering EPA/DHA om omega 3-index te verhogen
De omega 3-index verwijst naar het percentage EPA en DHA van de totale vetzuursamenstelling in de celmembraan van rode bloedcellen en is een betrouwbare biomarker voor de omega 3-vetzuurstatus. Deze correleert ook goed met het gehalte langeketen omega 3-vetzuren in weefsels en organen, waaronder hart, lever en nieren. Idealiter is de omega 3-index minimaal 8% (tot 12%). Dit kan makkelijk worden vastgesteld door middel van een vingerpriktest. In Nederland is de gemiddelde omega 3-index ongeveer 4,5%.

In een recent onderzoek2 is gekeken naar het effect van dagelijkse suppletie met EPA/DHA (in de vorm van triglyceriden of ethylesters) op de omega 3-index. De onderzoekers bekeken de gegevens van 14 placebogecontroleerde interventiestudies. Ze stelden vast dat gemiddeld 1983 mg EPA/DHA per dag, met een duur van gemiddeld 13,6 weken, de omega 3-index van gemiddeld 4,9 naar 8,1% verhoogde. Een supplement met EPA/DHA-triglyceriden verhoogde per gram de omega 3-index ongeveer 1% meer, vergeleken met EPA/DHA-ethylesters. De onderzoekers hebben een model (zie figuur 1) opgesteld op basis waarvan voorspeld kan worden welke dosering EPA/DHA nodig is om de omega 3-index tot minimaal 8% te verhogen, wanneer de beginwaarde bekend is. Zo kan afgelezen worden dat circa 1500 mg EPA/DHA-triglyceriden per dag nodig is om de omega 3-index bij 50% van de mensen te verhogen tot 8%, en zo’n 2200 mg ethylesters. Om bij 95% van de mensen de omega 3-index te verhogen tot 8% is circa 1750 mg EPA/DHA-triglyceriden per dag nodig en circa 2500 mg EPA/DHA-ethylesters. De dosis EPA/DHA die nodig is om de omega 3-index stabiel rond de 8% te houden, is vermoedelijk minimaal 850 mg per dag (hier is meer onderzoek voor nodig).

2 Walker RE et al. Predicting the effects of supplemental EPA and DHA on the omega-3 index. Am J Clin Nutr. 2019;110:1034-1040.

figuur 1

Figuur 1. Dosis EPA/DHA (triglyceriden versus ethylesters) die nodig is om na drie maanden suppletie een omega 3-index te bereiken van ca. 8%, uitgaande van een bepaalde beginwaarde van de omega 3-index.

Op basis hiervan kunnen de volgende adviezen gegeven worden: – Bepaal de beginwaarde van de omega 3-index met een vingerpriktest – Bepaal de benodigde dosering om de omega 3-index te verhogen tot 8% – Bepaal eventueel (na minimaal drie maanden suppletie) opnieuw de omega 3-index – Houd de omega 3-index op peil met een onderhoudsdosering (minimaal 850 mg EPA/DHA)

Werking EPA/DHA
De omega 3-vetzuren EPA en DHA maken onder andere onderdeel uit van de celmembranen (voornamelijk DHA) en zijn van invloed op de structuur (vloeibaarheid, dikte, vervormbaarheid) en functie ervan. EPA kan worden omgezet in DHA en vice versa. Het gehalte DHA verschilt per weefsel en orgaan, maar is vooral een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en ogen. DHA ondersteunt bij 250 mg per dag de functie van de ogen en hersenen. Lage doseringen EPA/DHA (250 mg per dag) dragen al bij aan een goede hartfunctie. Maar 2 gram EPA/DHA per dag heeft ook invloed op de vetstofwisseling en draagt zo bij aan een normaal triglyceridengehalte in het bloed. Bij 3 gram is het gunstig voor de bloeddruk.

EPA/DHA-triglyceriden goed voor de triglyceridenspiegel
Via de voeding krijgt het lichaam vetten (triglyceriden) binnen. Dit zijn gezonde vetten (enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten) en ongezonde vetten (verzadigde vetten en transvetten). Bovendien maakt de lever triglyceriden aan (uit andere triglyceriden, maar ook uit overtollige koolhydraten, zetmeel en suikers) en geeft deze af in de circulatie. In spieren worden de triglyceriden opgenomen en als bron voor energie gebruikt, en in het vetweefsel wordt er een vetvoorraad van gemaakt. EPA en DHA zijn gezonde vetten en hebben een gunstig effect op de vetsamenstelling van het bloed en hebben een positieve invloed op de hoeveelheid triglyceriden die de lever aanmaakt. Daarnaast zorgen ze voor een verhoogde opname van vetten in de weefsels voor energievoorziening (spieren) of opslag (vetweefsel), waardoor vetten sneller uit het bloed zijn. Op die manier dragen EPA/DHA-triglyceriden bij aan een normaal triglyceridengehalte in het bloed. Daarnaast is uiteraard het beperken van de inname van ongezonde vetten, koolhydraten, zetmeel en suikers essentieel voor een normaal triglyceridengehalte.

CO2-extractie voor hoge zuiverheid en concentraties
Minami maakt uitsluitend gebruik van CO2-extractie om de visolie te zuiveren van verontreinigingen en om de gewenste omega 3-vetzuren te isoleren en concentreren. CO2 is een niet-toxische stof, die niet in het extract achterblijft, en die optimaal hergebruikt kan worden in het productieproces. De manier waarop het werkt is dat CO2 bij een relatief lage temperatuur (ca. 31 °C) en hoge druk (ca. 73 bar) unieke en ideale eigenschappen krijgt als extractiemiddel. Vanaf dit kritische punt zit de CO2 (van nature gasvormig) namelijk tussen een gas en vloeistof in. In deze fase wordt het ‘superkritische CO2’ genoemd (‘super’ betekent ‘boven’, dus voorbij het kritische punt). Deze superkritische CO2 kan door een vat met onbewerkte visolie gepompt worden, waarbij precies EPA en DHA meekomen en de rest (contaminanten, ongewenste vetten, etc.) achterblijft. Wanneer de druk van het extract afgehaald wordt, wordt de CO2 vanzelf weer gasvormig en verlaat het extract. Er blijft niets achter. De gasvormige CO2wordt weer opgevangen en eindeloos hergebruikt in dit systeem. Dit maakt het niet alleen een buitengewoon effectieve, maar ook een zeer milieuvriendelijke extractiemethode. Bovendien is het bij uitstek geschikt voor producten die gevoelig zijn voor oxidatie, omdat het systeem volledig zuurstofvrij is. En de zeer lage temperaturen zorgen ervoor dat er geen schade optreedt door verhitting. Er is geen extractiemethode die hogere zuiverheid en concentraties realiseert, die het product beter beschermt of die beter is voor het milieu.

Over Minami
Minami is een internationaal visolie-merk dat in Nederland wordt gedistribueerd door Vitals. Minami en Vitals hebben elkaar gevonden door een gedeelde ambitie om voedingssupplementen aan te bieden van de hoogste zuiverheid en kwaliteit.

Toegestane gezondheidsclaims:

 • EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA/DHA (1 softgel per dag)
 • EPA en DHA dragen bij tot de instandhouding van normale triglyceridengehalten in het bloed bij een dagelijkse inname van 2 gram EPA/DHA (2 softgels per dag)
 • EPA en DHA dragen bij tot het behoud van de normale bloeddruk bij een dagelijkse inname van 3 gram EPA/DHA (3 softgels per dag)
 • DHA draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen en een normale hersenfunctie bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA (2 softgels per dag)
 • vitamine D draagt bij aan een normale spierfunctie en speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren
 • vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • vitamine D is goed voor de botten en de tanden

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Minami MorEPA Platinum” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *